23/9/12

Το σταφύλι στη ζωή μας!


Το σταφύλι είναι ο καρπός του αμπελιού. 
Το αμπέλι το συναντάνε στα χωράφια, ενίοτε και στις αυλές μας.
Μπορεί όμως να βρεθεί και μέσα στο σαλόνι μας ή και πάνω στο κρεβάτι μας, αν δεν κλείσουμε καλά πόρτες και παράθυρα, διότι είναι αναρριχητικό φυτό.
Γι' αυτό κλείνουμε πόρτες και παράθυρα και το στέλνουμε στο γείτονα.
Μπορούμε να το ονοματίσουμε και κλήμα, απαμακρύνοντας από κοντά του το έναν και μοναδικό εχθρό του, τον γάιδαρο, διότι πολύ απλά το τρώει.


Προϊόντα του είναι ο μούστος, το κρασί και το ξύδι, το οποίο χορηγείται και ως ηρεμισρικό για όσους νευριάζουν, αλλά και οι σταφίδες, ενώ μπορεί να γίνει και γλυκό του κουταλιού. 
Αν το κάνετε σούπα, θα σας πιάσει κόψιμο.


Είναι γνωστό ως καρπός από την αρχαιότητα, μιας και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι το κατανάλωναν ανελλιπώς και έτσι έρχονταν στο τσακίρ κέφι.


Υπάρχουν όμως υποψίες πως καπέλωσε τον περιούσιο λαό του υψίστου, οδηγώντας τον σε πάσης φύσεως σκανδαλιές, αφού αναφέρεται και αναφέρεται στη Βίβλο.


Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες στην Ελλάδα, όπως η σουλτανίνα Κορινθίας.
Αν κατέβετε λίγο νοτιότερα, προς Άργος, θα δείτε πεπόνια. 
Μην τα φάτε ως σταφύλια, και προπαντός μην τα πουλήσετε ως σταφύλια, η αγορανομία καραδοκεί και θα σας φορτώσει ακόμα και την πώληση του ιματισμού του 65ης πτέρυγας μάχης από τους Γερμανούς, που χρεώθηκε στο ελληνικό κράτος ως αρμάδα υποβρυχίων.
Γενικότερα τα σταφύλια διαχωρίζονται με βάση το χρώμα του, λευκό, κόκκινο και μαύρο.


Το σταφύλι ιατρικά καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών, δηλαδή την κυτταρίτιδα. 
Οπότε όσες έχετε πρόβλημα, γρήγορα στο μανάβη της γειτονιάς. 
Είναι πλούσιο σε κάλιο και βιταμίνες, έχει αντιοξειδωτική δράση και αποτελεί άμυνα για σοβαρότατες ασθένειες, λόγω της ρεσβερατρόλης, που βρίσκεται στη φλούδα του και μόνο σ' αυτήν. 
Τα κουκούτσια, εάν και εφ όσον υπάρχουν λόγω της ποικιλίας, μπορείτε άφοβα να τα φτύσετε.


Τα σταφύλια αναπτύσσονται σε τσαμπιά των έξι έως τριακοσίων ρωγών και μπορεί να έχουν μαύρο, σκούρο μπλε, κίτρινο, πράσινο, λευκό ή ροζ χρώμα.
Προσοχή, αν ξεπεράσουν τις τριακόσιες ρόγες ή το χρώμα τους είναι καφέ στην απόχρωση του βαθύ σκατί, πιαστήκατε κότσος, ο γεωπόνος σας ξεγέλασε και σας πούλησε μάπα λίπασμα και ληγμένο φυτοφάρμακο.
κείμενο: Θεοδωρίδης Βλαδίμηρος