18/8/11

Χταπόδι


Το χταπόδι συνήθως βρίσκετε η στα πολύ ρηχά νερά (σε βραχώδης περιοχές τώρα τον Οκτώβρη) ή στα πολύ μεγάλα βάθη.
 

Τα χταπόδια είναι κεφαλόποδα. Το σώμα τους αποτελείται από έναν ελαστικό σάκο χωρίς κέλυφος και κόκαλα. Μέσα εκεί βρίσκονται όλα τα ζωτικά όργανα κι από 'κει ξεπροβάλλουν τα οχτώ πλοκάμια. Πάνω σ' αυτά εκτείνεται μια διπλή σειρά από βεντούζες, οι οποίες λειτουργούν ως όργανο αφής. Χάρη σ' αυτές παραμένει γαντζωμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα στο βυθό και εντοπίζει την τροφή του, η οποία είναι μαλάκια, οστρακοειδή και καβούρια. Για το χταπόδι η αφή είναι σημαντικότερη από την όραση. Ωστόσο, διαθέτει ένα πλήρες σύστημα όρασης που περιλαμβάνει ίριδα, αμφιβληστροειδή και φακό. Μόλις το χταπόδι πιάσει ένα οστρακοειδές, χρησιμοποιεί ακόμα και πέτρες για να συνθλίψει το σκληρό περίβλημά του. Γι' αυτό συχνά γύρω από τη θαλάμη του υπάρχουν πολυάριθμα κενά κελύφη. Όταν "ξεγυμνώσει" το θήραμά του, καταβροχθίζει τη λεία του με το ρύγχος, το οποίο χρησιμεύει και ως αμυντικό όπλο. Στο εσωτερικό του ρύγχους υπάρχει μια πολύ ασυνήθιστη γλώσσα με μικροσκοπικά δοντάκια. Τα χταπόδια κολυμπούν με μεγάλη ταχύτητα εκτινάσσοντας δυνατά το νερό που μαζεύουν με τα βράγχιά τους. Κινούνται μ' ένα σύστημα υδροπροώθησης, που θυμίζει σιφόνι ή χωνί. Όμως η περιορισμένη δυνατότητά τους να συγκρατούν οξυγόνο στους ιστούς τους τα κάνει να κουράζονται πολύ εύκολα.


Το χταπόδι είναι μαλάκιο και δεν φέρει καθόλου κόκαλα. Αξιοπερίεργο ακόμα είναι ότι το χταπόδι έχει 9 εγκεφαλους, από τους οποίους οι 8 ελέγχουν τα 8 πλοκάμια του και ο 9ος το υπόλοιπο σώμα του.
Μέχρι σήμερα είναι γνωστά διακόσια περίπου είδη χταποδιών. Το μήκος τους κυμαίνεται από τα δέκα εκατοστά (Octopus Joubini) μέχρι τα δέκα μέτρα, ενώ το βάρος τους φτάνει στα διακόσια πενήντα κιλά - τόσο περίπου ήταν ένα γιγάντιο χταπόδι του Ειρηνικού (Octopus dofleini), που ψαρεύτηκε το 1957 στις ακτές του Καναδά.
 Το γονιμοποιημένο θηλυκό χταπόδι γεννά δεκάδες χιλιάδες αβγά, που τα επωάζει από τέσσερις έως πέντε μήνες. Είναι τόσο μεγάλη η μητρική της αυταπάρνηση, ώστε αρνείται ακόμα και το φαγητό. Το αποτέλεσμα είναι τραγικό. Χάνει το 30-70%  του βάρους του, με απότέλεσμα κάποιες φορές να μην καταφέρει να επιβιώσει.


Ενας τρόπος να πιάσεις χταπόδια είναι και η συρτή με πάουρα.
Οι παρακάτω photo είναι κατασκευές με υλικά καλής ποιότητας, η μάνα είναι Νο 100 χ 3 = (πλεξούδα) και οι σαλαγκες είναι
με διπλή σειρά τον τεσσάρων ακ...= 8 με επάλειψη πολυεστέρα, και με 2 αυτοσχέδιες σαλαγγες τον 8 ακγ..=16 με απόδοση 100% τις 100% στο ψαρεμα σας.