17/12/12

Αϊ Βασίλης ...

Η γνωστή παρουσία του εν λόγω κυρίου με κόκκινη στολή, όχι δεν του την χάρισε το Κ.Κ.Ε., λευκή γενειάδα, ακρίβαιναν βλέπετε τα ξυραφάκια, άτιμη τρόικα, πάντα χαμογελαστός με το σάκο γεμάτο δώρα, 


αν και οι κακές οι γλώσσες λένε πως ο σάκος περιέχει λογαριασμούς τηλεφώνων, ρεύματος και νερού, λογαριασμούς για ασφάλιστρα  αυτοκινήτων, σήματα και τέλη κυκλοφορίας, ραβασάκια εφορίας και τραπεζών, και όλα αυτά πάνω σε έλκηθρο που το σέρνουν ζωηρά ελάφια ή τάρανδοι.

Αν δείτε το έλκηθρο να το σέρνουν ιπποπόταμοι ή ελέφαντες, απομακρυνθείτε όσο ποιο γρήγορα μπορείτε, δεν είναι ο Αϊ Βασίλης, ο Στουρνάρας είναι και θέλει τα λεφτά σας.
Και για να μη νομίσετε πως κάνουμε κιτρινισμό, θα αναφέρουμε και σε μερικά, μέρες που είναι, ιστορικά στοιχεία:
Για τους Ορθόδοξους χριστιανούς ο Άγιος Βασίλης είναι ο Μέγας Βασίλειος, 
 ο οποίος έζησε στη Καππαδοκία, που αφιέρωσε σχεδόν όλη του τη ζωή στη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο και που θεωρείται στη παγκόσμια ιστορία ως ο εμπνευστής αλλά και πρώτος δημιουργός της οργανωμένης φιλανθρωπίας.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Μέγας Βασίλειος ήταν ψηλόλιγνος, με μαύρα μάτια και γένια  και πέθανε την 1 Ιανουαρίου του 379.
Στη Δύση το πρόσωπο του Αγίου Βασιλείου έχει ταυτιστεί με την ιστορία του Αγίου Νικολάου που φημιζόταν για τη γενναιοδωρία του.
Στην ιστορία του Αγίου Νικολάου οι βόρειοι λαοί έχουν προσθέσει στοιχεία των δικών τους παραδόσεων (τάρανδοι, έλκηθρο, άστρο του Βορρά, μεγάλες κάλτσες κλπ) μια κουλτούρα που τον συνοδεύει μέχρι και σήμερα.

 

 

Στα ελληνικά δεδομένα η μετατροπή αυτή φαίνεται να πέρασε περίπου στη δεκαετία του 1950-1960, κυρίως στον αστικό πληθυσμό από τους "συγγενείς" μετανάστες που με τις ευχητήριες κάρτες τους εισήγαγαν τον "Δυτικό" Αϊ-Βασίλη.

Όσο για την σημερινή του μορφή , αυτή έγινε δημοφιλής με το ποίημα «A Visit from St. Nicholas» που δημοσιεύτηκε το 1823.
Η οπτικοποιημένη εκδοχή πρωτοεμφανίστηκε στο περιοδικό Harper’s Weekly το 1863.
Συμμετοχή στην δημοφιλία είχε και το παιδικό βιβλίο The Life and Adventures of Santa Claus του 1902.
Η White Rock Beverages ήταν μια εταιρία αναψυκτικών που τον χρησιμοποίησε το 1915 για να πουλήσει μεταλλικό νερό, και το 1923 τζίντζερ-έηλ.
Το 1931 η γνωστή αμερικάνικη εταιρεία αναψυκτικών Coca-Cola παρουσίασε τον Αϊ-Βασίλη με πρωτοχρονιάτικα δώρα τα προϊόντα της εταιρείας στα χρώματα βεβαίως εκείνης


Η διαφήμιση δε αυτή υπήρξε εμπορικά τόσο επιτυχής που έμελλε να γίνει σήμα δημοτικότητάς της ανά τον κόσμο.
Η μακρόχρονη χρήση του σε διαφημίσεις της Coca-Cola παγίωσε την εμφάνισή του και ειδικά τα κόκκινα ρούχα, αλλά οπωσδήποτε δεν ήταν δική της εφεύρεση.
Όπως όμως και να έχουν τα πράγματα, ο Αϊ Βασίλης είναι μια μορφή που γιορτάζεται παντού από χριστιανούς και μη χριστιανούς και δεν πάυει να δίνει χαρά στα μικρά παιδιά.
Και ενόψει αυτών των εορτών, σε κάθε γωνιά όλο και κάποιος Αϊ Βασίλης θα περιμένει για να δώσει δώρα, αλλά και να παίξει με τους μικρούς του φίλους.
Στο Ν. Κορδελιό της Θεσσαλονίκης ο Αϊ Βασίλης θα βρίσκεται για το το σκοπό αυτό στο Πάμε Πακέτο, Εθνικής Αντιστάσεως 45, στις 12 το μεσημέρι.


Καλές γιορτές και καλή χρονιά.
κείμενο: Θεοδωρίδης Βλαδίμηρος
αξιοποιήθηκαν πληροφορίες από την  http://el.wikipedia.org