Μελομακάρονα:
Υλικά: 240 γρ. σπορέλαιο, 240 γρ. ελαιόλαδο, 50 γρ. κονιάκ, 160 γρ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι, 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική 200 γρ. ζάχαρη, 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα, ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα, 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ.
Για το σιρόπι: 400 γρ. ζάχαρη, 400 γρ. νερό, 400 γρ. μέλι θυμαρίσιο, ½ λεμόνι (ακέρωτο) και αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπωλ. Βάζουμε το
λάδι, το σπορέλαιο, το κονιάκ, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το
ξύσμα πορτοκαλιού. Διαλύουμε την σόδα στον χυμό και την ρίχνουμε στο
μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και
ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα.
Δεν παιδεύουμε το μείγμα, πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή.
Παίρνω ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθω μικρά μελομακάρονα. Τα
αραδιάζω σε λαμαρίνες. Ελαφρά κάνω σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια και
ψήνω για περίπου 25’ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160o C αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τελείως.
Για το σιρόπι βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και
από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3’. Ξαφρίζουμε τον αφρό.
Αφήνουμε το σιρόπι σε χαμηλή θερμοκρασία στο 1 και μελώνουμε τα
μελομακάρονα. Τα βουτάμε στο σιρόπι περίπου 20’’ από κάθε πλευρά.
Πασπαλίζουμε με φυστίκι ή καρύδι.
Κουραμπιέδες:
Υλικά: 100 γραμμ. ζάχαρη άχνη, 400 γραμμ. βούτυρο γάλακτος, 100 γραμμ. φυτίνη, 2 κρόκοι, 1 αυγό, 2 βανίλιες, 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο, 1/3 φλ. τσαγιού κονιάκ, 1 κοφτό κ.γλ. σόδα μαγειρική, 250 γραµµ. καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο, 850 γραµµ. (περίπου) αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο, 1 κιλό άχνη ζάχαρη και 2 βανίλιες.
Απλώνουμε την αμυγδαλόψιχα σε λαμαρίνα και την ψήνουμε 10΄ στους 200οC,
να ροδίσει. Την χοντροκόβουµε. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο,
την άχνη και τη φυτίνη και τα χτυπάμε για 10΄, μέχρι να ασπρίσουν και να
γίνουν σαν αφράτη κρέμα. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, να τους
πίνει το μείγμα, καθώς και το αυγό. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, τις
βανίλιες και 2 κ.σ. από το αλεύρι για να µην κόψει το μείγμα µε την
προσθήκη του κονιάκ. Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ και το ρίχνουμε στο
μίξερ.
Εναλλάξ προσθέτουμε το αμύγδαλο και το αλεύρι. Αλεύρι θα βάλουμε όσο
σηκώσει. Ίσως να μην το πάρει όλο το μείγμα. Καλό είναι να τελειώσουμε
το ζύμωμα στο χέρι, ζυμώνοντας απαλά και κοσκινίζοντας το τελευταίο
αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλουμε και τους αραδιάζουμε σε λαμαρίνα. Τους ψήνουμε στους 170οC στον αέρα για περίπου 35΄, μέχρι να σκάσουν από πάνω και να ροδίσουν. Αφήνουμε 5΄ να κρυώσουν.
Κοσκινίζουμε λίγη λίγη την άχνη µε τη βανίλια σε ένα ταψί (να κάνει
στρώση). Ακουμπάμε επάνω τους κουραμπιέδες και τους πασπαλίζουμε ξανά µε
άχνη. Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά, αλλιώς διαλύονται. Τους βάζουμε
σε πιατέλα και πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη ζάχαρη.
Οδηγίες για μοναδικούς κουραμπιέδες: Να θυμάστε ότι
χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο µε τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σαν σαντιγί
(αφράτη κρέμα). Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και βουτυράτη, όχι σφιχτή.
Επίσης, θέλουν καλό ψήσιμο. Όταν ροδίσουν ελαφρά και σκάσουν οι
κουραμπιέδες, είναι έτοιμοι.