14/9/11

Η ιστορία της Δ.Ε.Θ.

 

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ήταν όρανα και έργο του ζωολόγου καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και βουλευτή Θεσσαλονίκης το 1915 Νίκόλαου Γερμανού.


Στις 25 Μαϊου του 1926 γίνεται το πρώτο βήμα για την ίδρυση της έκθεσης από παράγοντες της πόλης, οι οπόιοι και πετυχαίνουν να εγκαινιάσουν την 1η Διεθνής εκθέση Θεσσαλονίκης την Κυριακή 3 Οκτωβρίου του 1926.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Αθήνα ενέκρινε μία μόνο διοργάνωση.


Έτσι λοιπόν το 1926, ο Νικόλαος Γερμανός ανοίγει τις πόρτες της πρώτης Εκθεσης, η οποία στεγαζόταν κατόπιν παραχωρήσεως του στρατού στο πεδίο του Άρεως, ακριβώς απέναντι από το κτίριο της Ηλεκτρικής Εταιρείας (έχει κατεδαφιστεί σήμερα) και κάλυπτε 7.000 τ.μ.
Στη δεύτερη Δ.Ε.Θ. το 1927 λειτούργησε και ο πρώτος στην Ελλάδα ραδιοφωνικός σταθμός, δημιούργημα του θρυλικού Τσιγκριρίδη.


Το 1936, με τη συμπλήρωση της πρώτης δεκαετίας και καθώς κατά τις τελευταίες διοργανώσεις, οι επισκέπτες ξεπερνούν κάθε φορά τις 300.000 χιλιάδες, γίνεται σαφής και επιβάλλεται η μεταφορά της Δ.Ε.Θ. σε άλλο χώρο επιφάνειας τουλάχιστον 80.000 τ.μ. και η ανέγερση μεγαλυτέρων, μονίμων και πλέον συγχρόνων, περιπτέρων.


Η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί μέχρι τη 15η ΔΕΘ του 1940, όταν θα γίνει και η μεταστέγαση στις καινούργιες της εγκαταστάσεις, στο παλιό γήπεδο του Αρη.
Παίρνουν μέρος η Γερμανία, η Γιουγκοσλαβία, η Βουλγαρία και η Τουρκία.
Διήρκεσε από τις 22/9 έως τις 22/10. Σε λίγες ημέρες στην Ελλάδα κηρύχτηκε ο πόλεμος και πολλοί από τους εκθέτες δεν πρόλαβαν να πάρουν ούτε τα πράγματά τους από τα περίπτερα.


Kατά την περίοδο της Kατοχής, τα περίπτερα της Δ.Ε.Θ. χρησιμοποιούνται από τους Γερμανούς για αποθήκες.
Μετά το τέλος του πολέμου και την αποχώρησή τους από την πόλη, οι Γερμανοί ανατίναζουν το κτίριο της Δ.Ε.Θ. και βάζουν φωτιά στις εγκαταστάσεις της.
Ακολουθεί όμως ο εμφύλιος πόλεμος και η Διεθνής Εκθεση θα μείνει κλειστή για δέκα συνολικά χρόνια.