Λίγες ημέρες απομένουν για το Πάσχα και σε αυτό το σημείο πρέπει να σταθούμε.
Διότι όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα πρέπει να βάψουμε αυγά.
Δεν είναι όμως τα πράγματα και τόσο απλά.
Μεγίστη δε απόδειξη αυτών τα τόσα λάθη που διεπράχθησαν τα προηγούμενα έτη.
Και ξεκινάμε από το ποιο βασικό.
Τα αυγά πρέπει οπωσδήποτε να είναι βρασμένα και όχι μελάτα.
Αν είναι μελάτα με τη λίγη πίεση που θα ασκήσουμε θα μας μείνουν στα χέρια.
Το ίδιο ισχύει και για το τσούγκρισμα το βράδυ της Αναστάσεως.
Βασικό επίσης είναι και το ότι δε βάφουμε τα αυγά μας με βαφή μαλλιών επειδή δε μας φτάνουν τα χρήματα για να αγοράσουμε ή επειδή μπερδευτήκαμε και ψωνίσαμε ένα κάρο βαφές μαλλιών, σε σημείο τέτοιο που να είμαστε σε θέση να βάψουμε κεφάλια και κεφάλια.
Όμως δεν τα βάφουμε και με ότι από χρώμα μας περίσσεψε από την πρόσφατη ανακαίνιση του σπιτιού ή του μαγαζιού μας.
Άλλο αυγό και άλλο τοίχος.
Ναι υπάρχει ειδική βαφή αυγών.
Την αγοράζουμε και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες χρήσεως.
Αν τώρα θέλετε ντε και καλά να φτιάξετε εσείς τη βαφή, κανένα πρόβλημα.
Πολύ απλά θα ανατρέξετε στο μανάβη της γειτονιάς ή στο πλησιέστερο χωράφι, ότι σας είναι ποιο εύκολο, και θα προμηθευτείτε παντζάρια αν θέλετε τα αυγά σας να είναι κόκκινα, άσπρα ξερά κρεμμύδια αν θέλετε τα αυγά σας να είναι πορτοκαλί, φλούδες πορτοκαλιού ή λεμονιού αν τα αυγά σας θέλετε να είναι κίτρινα και φύλλα σπανακιού ή μαϊντανού αν θέλετε τα αυγά σας να είναι πράσινα.
Αν τώρα θέλετε να είναι μπλε αγοράστε η μαζέψτε μούρα και αν τα προτιμάτε καφέ αγοράστε καφέ, διότι αλλιώς θα πρέπει να επισκεφτείτε τη Βραζιλία και το κόβω λίγο χλωμό.
Μέχρι εδώ καλά, αλλά δεν τελειώσαμε.
Διότι χρειαζόμαστε ακόμα 1 κουτάλι, άσπρο ξύδι και καλαμποκέλαιο.
Και συνεχίζουμε ακάθεκτοι.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό και το βράζουμε για μισή ώρα με τα υλικά που έχουμε επιλέξει, όσον αφορά το χρώμα.
Αμέσως μετά στραγγίζουμε και κρατάμε μόνο το υγρό, το οποίο και βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα.
Αμέσως μετά στραγγίζουμε και κρατάμε μόνο το υγρό, το οποίο και βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα.
Εννοείται πως τα αυγά είναι βρασμένα.
Αυτά τα είπαμε άλλωστε παραπάνω.
Αν δεν είναι, τότε απλά τα βράζουμε για ένα τέταρτο.
Και μετά μπλούμ στην κατσαρόλα.
Με το ξύδι απλώς τα γυαλίζουμε και με το κουτάλι τα πιάνουμε.
Όχι, για να μη βρεθεί κανείς και μου πει το κουτάλι που το βάζουμε.
Εάν τα αφήσετε περισσότερη ώρα στο υγρό, θα πάρουν πιο σκούρο χρώμα.
Και μην διανοηθείτε να ρίξετε στον τέντζερη τουμποφλό την ώρα της παρασκευής με το σκεπτικό να μη βουλώσει ο νιπτήρας, γιατί αλλιώς τα αυγά σας θα σας προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές και θα κατοικοεδρεύσετε στην τουαλέτα, ίσως και να χρειαστείτε και πλύση στομάχου.
Αν τώρα πάλι κάποιοι τα θέλουν μαύρα, όχι μη βράσετε γράσο, ούτε βαλβολίνι, αλλά πάρτε μια κηρομπογιά και κάτι θα πετύχετε.
Άντε και καλά τσουγκρίσματα.
κείμενο: Θεοδωρίδης Βλαδίμηρος