26/4/12

Πρωτομαγιά, επιστροφή στη φύση!

 Πρωτομαγιά ονομάζεται η πρώτη μέρα του Μαΐου, η οποία είναι μέρα φυσιολατρίας.
Οπότε ξεχυθείτε στους αγρούς, χαρείτε τη φύση και μαζέψτε φρούτα. 
Προσοχή όμως μην είναι άγουρα.


Για την ιστορία να αναφέρουμε πως ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς έχει τις ρίζες του στις παγανιστικές εορτές του παρελθόντος.  
Η σημασία της ημέρας της Πρωτομαγιάς για τους αρχαίους λαούς οφείλεται στο γεγονός πως ημερολογιακά (για το βόρειο ημισφαίριο) η πρώτη ημέρα του Μαΐου βρίσκεται ανάμεσα στην Εαρινή Ισημερία και το Θερινό Ηλιοστάσιο, τοποθετείται δηλαδή στην αρχή της άνοιξης.


Οι πρώτοι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς ξεκίνησαν στην προ-χριστιανική Ευρώπη με γιορτές όπως το κέλτικο Μπελτέιν και η εωσφορική γιορτή της Νύχτας του Walpurgis στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. 
Με την επιβολή όμως του χριστιανισμού στην Ευρώπη, πολλές από αυτές τις γιορτές είτε απαγορεύτηκαν, είτε έλαβαν χριστιανικό χαρακτήρα.


Σήμερα πολλές νεο-παγανιστικές ομάδες προσπαθούν να αναβιώσουν ανάλογα αρχαία έθιμα της Πρωτομαγιάς.
Για πολλές προ-χριστιανικές παγανιστικές κοινωνίες της Ευρώπης η Πρωτομαγιά εορταζόταν ως η πρώτη ημέρα του καλοκαιριού. 
Έτσι το Θερινό Ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου συνέπιπτε με τη μέση του καλοκαιριού.


Βέβαια κάποιοι την αργιοποίησαν, διότι είδαν αγίους, οσίους και προφήτες να εμπλέκονται, κάποιοι ενοχλήθηκαν από κουνούπια και σκνίπες, ξεκίνησαν πόλεμο διαρκείας, το οποίον και κέρδισαν με τη βοήθεια των εντομοκτόνων, και σε ανάμνηση αυτών των ιστορικών στιγμών συμφώνησαν με την αργιοποίηση, ενώ κάποιοι άλλοι επέλεξαν τη συγκεκριμένη ημέρα να πλακωθούν με την εργοδοσία, την αστυνομία και τα σώματα ασφαλείας διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και περισσότερα φράγκα, κάνοντάς την ημέρα απεργίας.


Όπως όμως και να 'χει, η Πρωτομαγιά ήταν είναι και θα παραμείνει η ύψιστη γιορτή της φύσης, με τα λουλούδια να ανθίζουν και τις παπαρούνες να κοκκινίζουν. 
Προσοχή, οι ελληνικές παπαρούνες δεν καπνίζονται, ούτε προσφέρονται για σαλάτα.
Κλείνοντας αυτό το mini άρθρο, σας ευχόμαστε καλά να περνάτε, και πάντοτε κοντά στη φύση.
 κείμενο: Θεοδωρίδης Βλαδίμηρος
Αξιοποιήθηκαν πληροφορίες από την el.wikipedia.org